fbpx

Så gör du om du drabbas av eller misstänker matchfixning

Så gör du om du drabbas av eller misstänker matchfixning

Man är skyldig att rapportera matchfixning, men det går att vara anonym. Möt Johan Claesson, som svarar när du ringer ”Sveriges onödigaste stödlinje”.

För den som aldrig varit i kontakt med organiserad brottslighet tidigare är det en chockartad upplevelse. Kanske är det först en oskyldig kontakt med en mellanhand som vill hjälpa en i fotbollskarriären, men som snart visar sig ha helt andra avsikter. 

Att ta steget att anmäla – vilket man är skyldig att göra – kan kanske kännas stort och otäckt. Men det finns gott om hjälp att få för den som blir utsatt. Idag finns så kallade Integrity Ofiicers i alla föreningar i både OBOS Damallsvenskan och Elitettan – och dessutom kan man genom whistleblowerfunktioner larma helt anonymt.

En som ägnat de senaste tio åren åt att vara just Integrity Officer är Johan Claesson. De senaste fyra åren inom Svenska Fotbollförbundet och innan dess på Riksidrottsförbundet. 

Telefonnumret i ”Sveriges onödigaste stödlinje” går till Johans mobiltelefon, dit han får många samtal med tips och frågor. Det kan vara nån som hört nåt, nån som har en dålig känsla över en match. Ibland något konkret, men ibland bara en förnimmelse av att nåt är fel.

”Det är bättre att man hör av sig med en känsla man har än inte alls. Det kan ibland vara så att vi sitter på mer information som kompletterar den känsla man har. Sen lägger vi pusslet”, säger Johan Claesson och berättar att SvFF har ett utredningsansvar i de här frågorna.

"Det är bättre att man hör av sig med en känsla man har än inte alls. Det kan ibland vara så att vi sitter på mer information som kompletterar den känsla man har."
Johan Claesson
Integrity Officer, SvFF

Så vad ska man då göra om man själv blir utsatt? Johans svar är tydligt:

”Det första man ska göra om man får en konkret fråga är att säga nej på en gång. Det finns inget utrymme att gå med på något litet. Ta tydligt avstånd och kontakta din Integrity Officer, och om man inte är trygg med det så kan man även rapportera in anonymt på minmatch.se.”

Johan Claesson menar att svensk damfotboll hanterar frågan om matchfixning på ett mycket bra sätt, men att det kan vara svårt att förutse vilka scenarier som kan drabba damspelarna.

”På herrsidan vet ju mycket om de kriminellas sätt att arbeta. Vi vet hur det funkar med spelberoendet, närheten till kriminella gäng och så vidare. Men damspelarna har inte samma förhållningssätt till betting, och inte samma tydliga närhet till kriminalitet som killarna kan ha, så det finns anledning till att vara vaksam på nya sätt man kan bli påverkad på.”

Så hur kan det se ut när en damspelare blir utsatt för påtryckningar? 

”Vi vet egentligen inte, men vi kan tänka oss att det kan vara närstående till spelarna som är större riskfaktorer. Det kan handla om en farbror eller kusin med spelproblem, en pojkvän som hamnat i knipa och som behöver pengar. Det känns just nu mer sannolikt än att yrkeskriminella går direkt på damspelarna, men vi vet som sagt inte. Det viktiga är att vara uppmärksam på det som avviker från ett normalt beteende. Ifrågasätt vad personer egentligen har för avsikter med sina frågor.”

Vad hoppas du att ”Sveriges onödigaste stödlinje” ska åstadkomma?

”Jag hoppas förstås att kampanjen ska öka medvetandegraden ytterligare hos damspelarna, så att det finns en motståndskraft den dagen det eventuellt behövs.” 

Fler artiklar…

  • All
  • Okategoriserade

Man är skyldig att rapportera matchfixning, men det går att vara anonym. Möt Johan Claesson, som svarar när du ringer ”Sveriges onödigaste stödlinje”.

För den som aldrig varit i kontakt med organiserad brottslighet tidigare är det en chockartad upplevelse. Kanske är det först en oskyldig kontakt med en mellanhand som vill hjälpa en i fotbollskarriären, men som snart visar sig ha helt andra avsikter.

Att ta steget att anmäla – vilket man är skyldig att göra – kan kanske kännas stort och otäckt. Men det finns gott om hjälp att få för den som blir utsatt. Idag finns så kallade Integrity Ofiicers i alla föreningar i både OBOS Damallsvenskan och Elitettan – och dessutom kan man genom whistleblowerfunktioner larma helt anonymt.

En som ägnat de senaste tio åren åt att vara just Integrity Officer är Johan Claesson. De senaste fyra åren inom Svenska Fotbollförbundet och innan dess på Riksidrottsförbundet.

Telefonnumret i ”Sveriges onödigaste stödlinje” går till Johans mobiltelefon, dit han får många samtal med tips och frågor. Det kan vara nån som hört nåt, nån som har en dålig känsla över en match. Ibland något konkret, men ibland bara en förnimmelse av att nåt är fel.

”Det är bättre att man hör av sig med en känsla man har än inte alls. Det kan ibland vara så att vi sitter på mer information som kompletterar den känsla man har. Sen lägger vi pusslet”, säger Johan Claesson och berättar att SvFF har ett utredningsansvar i de här frågorna.

"Det är bättre att man hör av sig med en känsla man har än inte alls. Det kan ibland vara så att vi sitter på mer information som kompletterar den känsla man har."
Johan Claesson
Integrity Officer, SvFF

Så vad ska man då göra om man själv blir utsatt? Johans svar är tydligt:

”Det första man ska göra om man får en konkret fråga är att säga nej på en gång. Det finns inget utrymme att gå med på något litet. Ta tydligt avstånd och kontakta din Integrity Officer, och om man inte är trygg med det så kan man även rapportera in anonymt på minmatch.se.”

Johan Claesson menar att svensk damfotboll hanterar frågan om matchfixning på ett mycket bra sätt, men att det kan vara svårt att förutse vilka scenarier som kan drabba damspelarna.

”På herrsidan vet ju mycket om de kriminellas sätt att arbeta. Vi vet hur det funkar med spelberoendet, närheten till kriminella gäng och så vidare. Men damspelarna har inte samma förhållningssätt till betting, och inte samma tydliga närhet till kriminalitet som killarna kan ha, så det finns anledning till att vara vaksam på nya sätt man kan bli påverkad på.”

Så hur kan det se ut när en damspelare blir utsatt för påtryckningar? 

”Vi vet egentligen inte, men vi kan tänka oss att det kan vara närstående till spelarna som är större riskfaktorer. Det kan handla om en farbror eller kusin med spelproblem, en pojkvän som hamnat i knipa och som behöver pengar. Det känns just nu mer sannolikt än att yrkeskriminella går direkt på damspelarna, men vi vet som sagt inte. Det viktiga är att vara uppmärksam på det som avviker från ett normalt beteende. Ifrågasätt vad personer egentligen har för avsikter med sina frågor.”

Vad hoppas du att ”Sveriges onödigaste stödlinje” ska åstadkomma?

”Jag hoppas förstås att kampanjen ska öka medvetandegraden ytterligare hos damspelarna, så att det finns en motståndskraft den dagen det eventuellt behövs.” 

  • All
  • Okategoriserade

© 2023 PULSEN GROUP & EFD

© 2023 PULSEN GROUP & EFD