fbpx

Här är riskfaktorerna som gör matchfixning möjlig

Här är riskfaktorerna som gör matchfixning möjlig

Det finns flera orsaker till att matchfixning lyckats slå rot inom idrotten. Möt experten som vet riskerna som svensk damfotboll står inför.

Inom herridrotten har vi de senaste åren vant oss vid rubrikerna om hur idrottare över hela världen misstänks för matchfixning. Vid Europols stora tillslag för tio år sen avslöjades över 400 personers inblandning i en härva som skakade Europa och involverade både spelare, klubbföreträdare och kriminella. Så sent som i november 2022 greps 23 personer i Spanien i ett omfattande bettingsyndikat.

Utomlands förekommer damidrottare oftare i de här sammanhangen. Företrädesvis i andra idrotter än just fotboll, men i Brasiliens högsta damliga blev det i juni 2022 skandal när det visade sig att en klubbföreträdare försökt få en spelare att påverka resultatet i en match.

I Sverige har det hittills inte konstaterats några fall av matchfixning inom damfotbollen. Men betyder det att vi är skyddade från det? Och vilka är riskfaktorerna som damfotbollen och spelarna behöver vara medvetna om?

Jens Littorin, journalist på Dagens Nyheter, har bevakat frågan om matchfixning längst och dessutom skrivit två böcker i ämnet; Matchfixarna – Hotet mot nationalsporten samt Matchfixarna 2 – Kampen går (inget) vidare. Han menar att det inte går att utesluta att matchfixning sker inom svensk damfotboll, men att det i så fall gått under radarn.

"Spelet på OBOS Damallsvenskan har mer än tredubblats de senaste åren. Det gör att det blir lättare för den som vill fixa en match att spela för summor som inte väcker uppmärksamhet."
Jens Littorin
Journalist

”Jag får ofta den frågan, om matchfixning finns även i damidrotten. När vi gjorde en undersökning av alla polisanmälda matcher i alla idrotter mellan 2012–2017 hittade vi 54 matcher, men inga av dem var specifikt inom damfotbollen. Även internationellt finns det väldigt få damidrotter där det förekommer. Det sker till viss del inom tennisen där det varit några uppmärksammade fall, men den mest kända damfotbollsmatchen som rapporterats är från fotbolls-VM i Kina där Ghanas damlag hade fått ersättning.”

Så hur stor är risken för att matchfixning ska komma till svensk damfotboll? Jens Littorin menar att det finns flera faktorer som innebär en högre risk. En av dem är omsättningen, det vill säga för hur mycket det spelas på matcherna. Ju högre omsättning desto högre risk, helt enkelt.

”Spelet på OBOS Damallsvenskan har mer än tredubblats de senaste åren. Det gör att det blir lättare för den som vill fixa en match att spela för summor som inte väcker uppmärksamhet. Om en match har 90.000 kronor i omsättning och nån spelar för 50.000 på ett visst resultat, då kommer det synas, det blir misstänkt. Men sätter du samma summa på en mångmiljonmatch så märks det inte. Så ju mer intressant damfotbollen blir att spela på så kommer risken öka.”

Den ökade omsättningen beror inte minst på den ökade synlighet som damfotbollen fått, med fler artiklar och fler TV- eller webbsända matcher. Det gör att fler spelbolag, även sådana som inte lyder under den hårdare, svenska spellagstiftningen, erbjuder spel på svenska damfotbollsmatcher. (Mer om hur Svenska Spel agerar kan du läsa här).

En annan riskfaktor, som är tydligt kopplat till spelarna själva, är lönenivåerna, berättar Jens Littorin.

”Tittar vi på herrfotbollen ser vi att riskerna är som störst inom division 1 och 2. Där är lönerna lägre än i allsvenskan samtidigt som man satsar minst lika mycket tid och energi på fotbollen. Då ökar risken för att man blir intressant för de kriminella nätverken”, säger Jens och drar paralleller till hur även ett pågående spelmissbruk är en riskfaktor: ”Det finns forskning på området som visar att idrottsmän och -kvinnor kan ha ett högre riskbeteende som kan resultera i ett spelberoende och att man genom det kan bli ett mål för nätverken.” 

Men en av de allra största riskerna finns hos de spelare som redan har kopplingar till kriminella nätverk, där spel och matchfixning är en utbredd verksamhet och där det finns personliga band och relationer som är svåra att göra sig fri från. 

Fler artiklar…

  • All
  • Okategoriserade

Det finns flera orsaker till att matchfixning lyckats slå rot inom idrotten. Möt experten som vet riskerna som svensk damfotboll står inför.

Inom herridrotten har vi de senaste åren vant oss vid rubrikerna om hur idrottare över hela världen misstänks för matchfixning. Vid Europols stora tillslag för tio år sen avslöjades över 400 personers inblandning i en härva som skakade Europa och involverade både spelare, klubbföreträdare och kriminella. Så sent som i november 2022 greps 23 personer i Spanien i ett omfattande bettingsyndikat.

Utomlands förekommer damidrottare oftare i de här sammanhangen. Företrädesvis i andra idrotter än just fotboll, men i Brasiliens högsta damliga blev det i juni 2022 skandal när det visade sig att en klubbföreträdare försökt få en spelare att påverka resultatet i en match.

I Sverige har det hittills inte konstaterats några fall av matchfixning inom damfotbollen. Men betyder det att vi är skyddade från det? Och vilka är riskfaktorerna som damfotbollen och spelarna behöver vara medvetna om?

Jens Littorin, journalist på Dagens Nyheter, har bevakat frågan om matchfixning längst och dessutom skrivit två böcker i ämnet; Matchfixarna – Hotet mot nationalsporten samt Matchfixarna 2 – Kampen går (inget) vidare. Han menar att det inte går att utesluta att matchfixning sker inom svensk damfotboll, men att det i så fall gått under radarn.

"Spelet på OBOS Damallsvenskan har mer än tredubblats de senaste åren. Det gör att det blir lättare för den som vill fixa en match att spela för summor som inte väcker uppmärksamhet."
Jens Littorin
Journalist

”Jag får ofta den frågan, om matchfixning finns även i damidrotten. När vi gjorde en undersökning av alla polisanmälda matcher i alla idrotter mellan 2012–2017 hittade vi 54 matcher, men inga av dem var specifikt inom damfotbollen. Även internationellt finns det väldigt få damidrotter där det förekommer. Det sker till viss del inom tennisen där det varit några uppmärksammade fall, men den mest kända damfotbollsmatchen som rapporterats är från fotbolls-VM i Kina där Ghanas damlag hade fått ersättning.”

Så hur stor är risken för att matchfixning ska komma till svensk damfotboll? Jens Littorin menar att det finns flera faktorer som innebär en högre risk. En av dem är omsättningen, det vill säga för hur mycket det spelas på matcherna. Ju högre omsättning desto högre risk, helt enkelt.

”Spelet på OBOS Damallsvenskan har mer än tredubblats de senaste åren. Det gör att det blir lättare för den som vill fixa en match att spela för summor som inte väcker uppmärksamhet. Om en match har 90.000 kronor i omsättning och nån spelar för 50.000 på ett visst resultat, då kommer det synas, det blir misstänkt. Men sätter du samma summa på en mångmiljonmatch så märks det inte. Så ju mer intressant damfotbollen blir att spela på så kommer risken öka.”

Den ökade omsättningen beror inte minst på den ökade synlighet som damfotbollen fått, med fler artiklar och fler TV- eller webbsända matcher. Det gör att fler spelbolag, även sådana som inte lyder under den hårdare, svenska spellagstiftningen, erbjuder spel på svenska damfotbollsmatcher. (Mer om hur Svenska Spel agerar kan du läsa här).

En annan riskfaktor, som är tydligt kopplat till spelarna själva, är lönenivåerna, berättar Jens Littorin.

”Tittar vi på herrfotbollen ser vi att riskerna är som störst inom division 1 och 2. Där är lönerna lägre än i allsvenskan samtidigt som man satsar minst lika mycket tid och energi på fotbollen. Då ökar risken för att man blir intressant för de kriminella nätverken”, säger Jens och drar paralleller till hur även ett pågående spelmissbruk är en riskfaktor: ”Det finns forskning på området som visar att idrottsmän och -kvinnor kan ha ett högre riskbeteende som kan resultera i ett spelberoende och att man genom det kan bli ett mål för nätverken.” 

Men en av de allra största riskerna finns hos de spelare som redan har kopplingar till kriminella nätverk, där spel och matchfixning är en utbredd verksamhet och där det finns personliga band och relationer som är svåra att göra sig fri från. 

  • All
  • Okategoriserade

© 2023 PULSEN GROUP & EFD

© 2023 PULSEN GROUP & EFD