fbpx

Polisen: Så rekryteras spelare av de kriminella nätverken

Polisen: Så rekryteras spelare av de kriminella nätverken

Varför är just fotbollen extra utsatt för matchfixning, och hur går det till när spelare värvas?

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare är glasklar i sitt svar på frågan om man kan ta sig ur en situation där man börjat med matchfixning:

”Det går, men man får vara beredd på att ta konsekvenserna. Man är ju både offer och förövare samtidigt. Offer för de kriminella nätverken, men samtidigt förövare ur idrottens och rättsväsendets synvinkel. Det bästa är att säga nej direkt, att aldrig gå in i något som känns märkligt. Får du magkänslan att ’vad är det här, varför vill den här personen ha kontakt’, så stanna upp och analysera situationen tillsammans med integrity officers på klubben eller på SvFF.”

Och Fredrik Gårdare vet vad han pratar om. Sedan början av 1990-talet hade han arbetat med särskilda insatser mot gängkriminalitet när han 2015 fick uppdraget att arbeta med brottslighet inom idrotten. Men det stod snabbt klart att det handlade om mycket mer än våldsamma huliganer. Fredrik Gårdare och hans grupp, kallad Aktionsgrupp Idrott, insåg att de kriminella nätverk han tidigare fokuserat på även var inne i matchfixning och att både Sverige och fotbollen var extra utsatta.

”Internationella analyser visar att Sverige är det sjätte mest utsatta landet i världen för matchfixning. Att fotbollen är extra utsatt beror på flera saker, de har de högsta vinsterna och de kriminella nätverken har bra ingångar i fotbollen, både i utsatta områden och på andra ställen.”

Fram till 2021 arbetade Aktionsgrupp Idrott med att kartlägga de kriminella nätverken, ingripa och avbryta pågående brott samt trygga de som blivit utsatta – såväl spelare, domare och ledare. 

”Internationella analyser visar att Sverige är det sjätte mest utsatta landet i världen för matchfixning. Att fotbollen är extra utsatt beror på flera saker, de har de högsta vinsterna och de kriminella nätverken har bra ingångar i fotbollen, både i utsatta områden och på andra ställen.”
Fredrik Gårdare
Kriminalkommissarie

Kan vem som helst bli kontaktad av de kriminella nätverken, även de som inte har någon koppling alls till gängen?

”Ja, i teorin vem som helst kan bli utsatt. Små klubbar ute på landet likaväl som klubbar i utsatta förorter. Men riskerna skiljer sig beroende var du spelar, vilken serie eller område, om föreningen är stabil och trygg har ett förebyggande arbete. Matchfixning är ett brett område, det kan handla om någon som mest vill tjäna lite extra, till nån som är spelberoende och behöver få in större pengar – eller grov brottslighet med internationella kopplingar.”

Fredrik Gårdare berättar att problemet allt oftare förknippas med agentbranschen.

”Det finns många bra agenter som vill fotbollen och spelarna väl. Men förmedlingsbranschen är i stort sett oreglerad och okontrollerad. Och den har också dragit till sig många personer som främst vill tjäna mycket pengar och har en cynisk inställning till spelare och idrottens värdegrunder. Som spelare eller ledare kan man komma att utnyttjas, och det kan gå långt innan man inser att det inte är en kompis.”

Han berättar om situationer där agenter först är trevliga, säger att de ska göra allt för ens fotbollskarriär, bjuder på gratisresor till Spanien eller Portugal där man får träffa sina fotbollsidoler. De ger dyra gåvor som klockor och bilar – och ibland till och med hundratusentals kronor i present.

”Men plötsligt kan det vända. En dag kan de säga att ’den här matchen ska du inte spela’, eller säga att man ska göra en dålig match, plötsligt få ont i magen. Om man då inte vill utan sätter sig på tvären så börjar det förekomma hot. Och för kriminella är ganska riskfritt att hota spelare och domare som är i beroendeställning eller upplever situationen så obehaglig att de är blir tysta. Det är lätt att kontrollera dem.”

Det finns alltså en risk, även för den som aldrig haft kontakter med kriminella, att hamna hos en agent med kopplingar till nätverken. Men en svensk damspelare, med en grundtrygghet och ett starkt socialt nätverk, löper betydligt mindre risk att drabbas, menar Fredrik Gårdare.

”Mitt råd till damfotbollen är att titta på herrfotbollen och se deras problem och förebygga. Se till att kunskapen finns ute hos hela fotbollssverige, utbilda. Och var beredda på att vilken spelare i vilken förening som helst kan drabbas. Om man har en särskilt utsedd i föreningen som är utbildad i och ansvarig för de här frågorna, då är man så förberedd man kan vara. Sen, förstås, ska man inte ta kriminella aktörer som agenter, jobba bara med de som är helt pålitliga.” 

Fler artiklar…

  • All
  • Okategoriserade

Varför är just fotbollen extra utsatt för matchfixning, och hur går det till när spelare värvas?

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare är glasklar i sitt svar på frågan om man kan ta sig ur en situation där man börjat med matchfixning:

 

”Det går, men man får vara beredd på att ta konsekvenserna. Man är ju både offer och förövare samtidigt. Offer för de kriminella nätverken, men samtidigt förövare ur idrottens och rättsväsendets synvinkel. Det bästa är att säga nej direkt, att aldrig gå in i något som känns märkligt. Får du magkänslan att ’vad är det här, varför vill den här personen ha kontakt’, så stanna upp och analysera situationen tillsammans med integrity officers på klubben eller på SvFF.”

 

Och Fredrik Gårdare vet vad han pratar om. Sedan början av 1990-talet hade han arbetat med särskilda insatser mot gängkriminalitet när han 2015 fick uppdraget att arbeta med brottslighet inom idrotten. Men det stod snabbt klart att det handlade om mycket mer än våldsamma huliganer. Fredrik Gårdare och hans grupp, kallad Aktionsgrupp Idrott, insåg att de kriminella nätverk han tidigare fokuserat på även var inne i matchfixning och att både Sverige och fotbollen var extra utsatta.

”Internationella analyser visar att Sverige är det sjätte mest utsatta landet i världen för matchfixning. Att fotbollen är extra utsatt beror på flera saker, de har de högsta vinsterna och de kriminella nätverken har bra ingångar i fotbollen, både i utsatta områden och på andra ställen.”

Fram till 2021 arbetade Aktionsgrupp Idrott med att kartlägga de kriminella nätverken, ingripa och avbryta pågående brott samt trygga de som blivit utsatta – såväl spelare, domare och ledare. 

”Internationella analyser visar att Sverige är det sjätte mest utsatta landet i världen för matchfixning. Att fotbollen är extra utsatt beror på flera saker, de har de högsta vinsterna och de kriminella nätverken har bra ingångar i fotbollen, både i utsatta områden och på andra ställen.”
Fredrik Gårdare
Kriminalkommissarie

Kan vem som helst bli kontaktad av de kriminella nätverken, även de som inte har någon koppling alls till gängen?

 

”Ja, i teorin vem som helst kan bli utsatt. Små klubbar ute på landet likaväl som klubbar i utsatta förorter. Men riskerna skiljer sig beroende var du spelar, vilken serie eller område, om föreningen är stabil och trygg har ett förebyggande arbete. Matchfixning är ett brett område, det kan handla om någon som mest vill tjäna lite extra, till nån som är spelberoende och behöver få in större pengar – eller grov brottslighet med internationella kopplingar.”

 

Fredrik Gårdare berättar att problemet allt oftare förknippas med agentbranschen.

 

”Det finns många bra agenter som vill fotbollen och spelarna väl. Men förmedlingsbranschen är i stort sett oreglerad och okontrollerad. Och den har också dragit till sig många personer som främst vill tjäna mycket pengar och har en cynisk inställning till spelare och idrottens värdegrunder. Som spelare eller ledare kan man komma att utnyttjas, och det kan gå långt innan man inser att det inte är en kompis.”

 

Han berättar om situationer där agenter först är trevliga, säger att de ska göra allt för ens fotbollskarriär, bjuder på gratisresor till Spanien eller Portugal där man får träffa sina fotbollsidoler. De ger dyra gåvor som klockor och bilar – och ibland till och med hundratusentals kronor i present.

 

”Men plötsligt kan det vända. En dag kan de säga att ’den här matchen ska du inte spela’, eller säga att man ska göra en dålig match, plötsligt få ont i magen. Om man då inte vill utan sätter sig på tvären så börjar det förekomma hot. Och för kriminella är ganska riskfritt att hota spelare och domare som är i beroendeställning eller upplever situationen så obehaglig att de är blir tysta. Det är lätt att kontrollera dem.”

 

Det finns alltså en risk, även för den som aldrig haft kontakter med kriminella, att hamna hos en agent med kopplingar till nätverken. Men en svensk damspelare, med en grundtrygghet och ett starkt socialt nätverk, löper betydligt mindre risk att drabbas, menar Fredrik Gårdare.

 

”Mitt råd till damfotbollen är att titta på herrfotbollen och se deras problem och förebygga. Se till att kunskapen finns ute hos hela fotbollssverige, utbilda. Och var beredda på att vilken spelare i vilken förening som helst kan drabbas. Om man har en särskilt utsedd i föreningen som är utbildad i och ansvarig för de här frågorna, då är man så förberedd man kan vara. Sen, förstås, ska man inte ta kriminella aktörer som agenter, jobba bara med de som är helt pålitliga.” 

  • All
  • Okategoriserade

© 2023 PULSEN GROUP & EFD

© 2023 PULSEN GROUP & EFD