fbpx

EFD: ”Viktigt att förebygga matchfixning inom svensk damfotboll”

EFD: ”Viktigt att förebygga matchfixning inom svensk damfotboll”

Matchfixning är ett allvarligt hot mot idrotten och dess integritet. Det är därför glädjande att det inte finns några rapporter om matchfixning inom svensk damfotboll. Men vi vet att det inte är en fråga om ifall, utan snarare om när, den organiserade brottsligheten kommer att försöka påverka svensk damfotboll.

Som företeelse är den förrädisk. Inte bara förstör matchfixning för de som uppskattar att spela på matcherna. Den förstör liv och karriärer. Den sår tvivel inom laget och i klubben. Den urholkar förtroendet för hela idrotten. 

Vi har de senaste åren kunnat se och ta lärdomar från både Sverige och andra länder, där den organiserade, internationella brottsligheten påverkar utgången av matcher. Därför vet vi idag mer om hur vi ska agera förebyggande inom svensk damfotboll för att minska riskerna.

Elitfotboll Dam har, tillsammans med klubbar och partners, under flera år ökat fokus på att upplysa och utbilda svenska damspelare och klubbarna om vad matchfixning innebär och hur den kan motverkas.

Tillsammans med vår hållbarhetspartner Pulsen Group har vi tagit fram det vi kallar ”Sveriges onödigaste stödlinje”. Naturligtvis är namnet framtaget med glimten i ögat. Initiativet kan bara ses som onödigt om man ser på statistiken fram tills idag, att det inte finns några rapporter om matchfixning i svensk damfotboll.

Men vi kan inte slå oss till ro. Vi vet att med ökat intresse för damfotbollen och ökat spelande på matcherna växer också intresset från den organiserade brottsligheten.

Därför behöver vi agera förebyggande. Bland annat med vår huvudpartner Svenska Spel, som just nu utbildar alla spelare på området, och med Pulsen Group, för att skapa uppmärksamhet kring detta viktiga område.

Matchfixning är en fråga som kräver samverkan mellan olika delar av samhället. Spelare, klubbar, föräldrar, partners, spelbolag, Polisen och lagstiftare måste samarbeta för att bekämpa denna form av brottslighet. 

Med ”Sveriges onödigaste stödlinje” vill vi både utbilda och upplysa om olika aspekter av matchfixning. Men vi vill också göra det enkelt att agera för den som själv blir utsatt för påtryckningar eller misstänker att någon i laget är det.

Allt för att stödlinjen ska fortsätta vara onödig även i framtiden.

Tomas Hoszek
Generalsekreterare Elitfotboll Dam

Fler artiklar…

  • All
  • Okategoriserade

Matchfixning är ett allvarligt hot mot idrotten och dess integritet. Det är därför glädjande att det inte finns några rapporter om matchfixning inom svensk damfotboll. Men vi vet att det inte är en fråga om ifall, utan snarare om när, den organiserade brottsligheten kommer att försöka påverka svensk damfotboll.

Som företeelse är den förrädisk. Inte bara förstör matchfixning för de som uppskattar att spela på matcherna. Den förstör liv och karriärer. Den sår tvivel inom laget och i klubben. Den urholkar förtroendet för hela idrotten.

Vi har de senaste åren kunnat se och ta lärdomar från både Sverige och andra länder, där den organiserade, internationella brottsligheten påverkar utgången av matcher. Därför vet vi idag mer om hur vi ska agera förebyggande inom svensk damfotboll för att minska riskerna.

Elitfotboll Dam har, tillsammans med klubbar och partners, under flera år ökat fokus på att upplysa och utbilda svenska damspelare och klubbarna om vad matchfixning innebär och hur den kan motverkas.

Tillsammans med vår hållbarhetspartner Pulsen Group har vi tagit fram det vi kallar ”Sveriges onödigaste stödlinje”. Naturligtvis är namnet framtaget med glimten i ögat. Initiativet kan bara ses som onödigt om man ser på statistiken fram tills idag, att det inte finns några rapporter om matchfixning i svensk damfotboll.

Men vi kan inte slå oss till ro. Vi vet att med ökat intresse för damfotbollen och ökat spelande på matcherna växer också intresset från den organiserade brottsligheten.

Därför behöver vi agera förebyggande. Bland annat med vår huvudpartner Svenska Spel, som just nu utbildar alla spelare på området, och med Pulsen Group, för att skapa uppmärksamhet kring detta viktiga område.

Matchfixning är en fråga som kräver samverkan mellan olika delar av samhället. Spelare, klubbar, föräldrar, partners, spelbolag, Polisen och lagstiftare måste samarbeta för att bekämpa denna form av brottslighet.

Med ”Sveriges onödigaste stödlinje” vill vi både utbilda och upplysa om olika aspekter av matchfixning. Men vi vill också göra det enkelt att agera för den som själv blir utsatt för påtryckningar eller misstänker att någon i laget är det.

Allt för att stödlinjen ska fortsätta vara onödig även i framtiden.

 

Tomas Hoszek
Generalsekreterare Elitfotboll Dam

  • All
  • Okategoriserade

© 2023 PULSEN GROUP & EFD

© 2023 PULSEN GROUP & EFD