fbpx

Lagstiftningens och spelbolagens viktiga roll mot matchfixning

Lagstiftningens och spelbolagens viktiga roll mot matchfixning

I Sverige finns en lagstiftning som förbjuder vissa typer av vadhållning och gör det svårare för matchfixarna. Men utomlands finns inte alltid samma strikta lagar. Här i Sverige är Svenska Spel spelbolaget som tar kampen mot matchfixningen på allvar, bland annat genom utbildning.

Det finns föreskrifter och allmänna råd, beslutade av Spelinspektionen, som ska motverka matchfixning. De innebär att vissa typer av vadhållning är förbjuden när det gäller sport som utövas i Sverige, bland annat spel på regelbrott (till exempel utvisningar, straffar och gula kort) och individuella prestationer av spelare som är under 18 år. Dessutom får man bara spela på fotboll i de fyra högsta divisionerna i Sverige. Även i svenska cupen eller vid internationella matcher måste båda lagen vara i någon av de fyra högsta divisionerna. Det är heller inte tillåtet att erbjuda spel på träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt). 

Ett spelbolag som tar ett extra stort ansvar i frågan om matchfixning är Svenska Spel, som sedan många år är huvudsponsor till Elitfotboll Dam. I samarbetet ingår bland annat en stor satsning på matchfixningsförebyggande arbete och som ett led i det utbildas samtliga spelare och ledare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan.

Dan Korhonen är chef för sportsbetting och spelsäkerhet hos Svenska Spel och har tillsammans med Andreas Arver, Integrity Officer på Svenska Spel, utbildat klubbarna. Dan menar att Svenska Spel var tidiga med att se och förstå matchfixningens omfattning i Sverige.

”Därför utgår vi alltid från försiktighetsprincipen och i de fall då vi inte känner oss trygga med att erbjuda spel på en division, idrottare eller ett lag kan vi av spelsäkerhetsskäl avstå att erbjuda spel på matcher eller tävlingar där dessa deltar. Vi erbjuder inte heller spel som är lätta att manipulera, såsom hörnor.”

"Med grundläggande kunskap om matchfixning och en förståelse för dess konsekvenser så både upptäcks och motverkas många händelser."
Dan Korhonen
Chef Sportsbetting & Spelsäkerhet Svenska Spel

Vilka är de vanligaste frågorna ni får under utbildningarna?

”En vanlig fråga är vilka i ens närhet som får spela på matcher som man själv deltar i givet att spel genom ombud är förbjudet enligt idrottens regelverk. När man förstår hur misstankar uppstår så inser man dock snabbt att så länge spel läggs på positiv prestation så finns det sällan anledning till oro, men om mamma eller pappa spelar på förlust och du orsakar en straff i samma match så kommer såklart misstanke att uppstå.” 

Dan Korhonen berättar att grundpelarna i Svenska Spels arbete mot matchfixning är att förebygga, upptäcka, sanktionera och samverka. Med förebyggande arbete avses att höja medvetenheten hos personer i och runt idrotten, myndigheter, politiker och samhället i stort. 

“Med grundläggande kunskap om matchfixning och en förståelse för dess konsekvenser så både upptäcks och motverkas många händelser. Och med övervakning av både inkommande spel och oddsutveckling på hela spelmarknaden kan vi upptäcka avvikelser som kan ligga till grund för en misstanke som utreds vidare. Att anmäla misstänkta brott är såklart en självklarhet, men även att bistå polis och åklagare i utredningar som inte avser Svenska Spels anmälningar för att på så sätt skapa ett så starkt utredningsmaterial som möjligt.”

En annan fråga de ofta får under utbildningarna är varför damfotbollen ska oroa sig när det inte fuskats där hittills. 

”Faktum är att det är precis därför vi gör det här och därför damfotbollen skall vara medveten, inte oroliga. Incitamenten för att manipulera matcher inom damfotbollen ökar i relation till spelomsättning. När intresset för damfotbollen ökar så ökar även riskerna, den globala spelomsättningen per match i OBOS Damallsvenskan har tredubblats på bara några år. Nu finns det alltså ekonomiska incitament för att manipulera matcher i damernas högsta division, något som inte funnits innan.”

Läs mer om Svenska Spels utbildning mot matchfixning här.

Fler artiklar…

  • All
  • Okategoriserade

I Sverige finns en lagstiftning som förbjuder vissa typer av vadhållning och gör det svårare för matchfixarna. Men utomlands finns inte alltid samma strikta lagar. Här i Sverige är Svenska Spel spelbolaget som tar kampen mot matchfixningen på allvar, bland annat genom utbildning.

Det finns föreskrifter och allmänna råd, beslutade av Spelinspektionen, som ska motverka matchfixning. De innebär att vissa typer av vadhållning är förbjuden när det gäller sport som utövas i Sverige, bland annat spel på regelbrott (till exempel utvisningar, straffar och gula kort) och individuella prestationer av spelare som är under 18 år. Dessutom får man bara spela på fotboll i de fyra högsta divisionerna i Sverige. Även i svenska cupen eller vid internationella matcher måste båda lagen vara i någon av de fyra högsta divisionerna. Det är heller inte tillåtet att erbjuda spel på träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt). 

Ett spelbolag som tar ett extra stort ansvar i frågan om matchfixning är Svenska Spel, som sedan många år är huvudsponsor till Elitfotboll Dam. I samarbetet ingår bland annat en stor satsning på matchfixningsförebyggande arbete och som ett led i det utbildas samtliga spelare och ledare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan.

Dan Korhonen är chef för sportsbetting och spelsäkerhet hos Svenska Spel och har tillsammans med Andreas Arver, Integrity Officer på Svenska Spel, utbildat klubbarna. Dan menar att Svenska Spel var tidiga med att se och förstå matchfixningens omfattning i Sverige.

”Därför utgår vi alltid från försiktighetsprincipen och i de fall då vi inte känner oss trygga med att erbjuda spel på en division, idrottare eller ett lag kan vi av spelsäkerhetsskäl avstå att erbjuda spel på matcher eller tävlingar där dessa deltar. Vi erbjuder inte heller spel som är lätta att manipulera, såsom hörnor.”

"Med grundläggande kunskap om matchfixning och en förståelse för dess konsekvenser så både upptäcks och motverkas många händelser."
Dan Korhonen
Chef Sportsbetting & Spelsäkerhet Svenska Spel

Vilka är de vanligaste frågorna ni får under utbildningarna?

”En vanlig fråga är vilka i ens närhet som får spela på matcher som man själv deltar i givet att spel genom ombud är förbjudet enligt idrottens regelverk. När man förstår hur misstankar uppstår så inser man dock snabbt att så länge spel läggs på positiv prestation så finns det sällan anledning till oro, men om mamma eller pappa spelar på förlust och du orsakar en straff i samma match så kommer såklart misstanke att uppstå.” 

Dan Korhonen berättar att grundpelarna i Svenska Spels arbete mot matchfixning är att förebygga, upptäcka, sanktionera och samverka. Med förebyggande arbete avses att höja medvetenheten hos personer i och runt idrotten, myndigheter, politiker och samhället i stort. 

“Med grundläggande kunskap om matchfixning och en förståelse för dess konsekvenser så både upptäcks och motverkas många händelser. Och med övervakning av både inkommande spel och oddsutveckling på hela spelmarknaden kan vi upptäcka avvikelser som kan ligga till grund för en misstanke som utreds vidare. Att anmäla misstänkta brott är såklart en självklarhet, men även att bistå polis och åklagare i utredningar som inte avser Svenska Spels anmälningar för att på så sätt skapa ett så starkt utredningsmaterial som möjligt.”

En annan fråga de ofta får under utbildningarna är varför damfotbollen ska oroa sig när det inte fuskats där hittills. 

”Faktum är att det är precis därför vi gör det här och därför damfotbollen skall vara medveten, inte oroliga. Incitamenten för att manipulera matcher inom damfotbollen ökar i relation till spelomsättning. När intresset för damfotbollen ökar så ökar även riskerna, den globala spelomsättningen per match i OBOS Damallsvenskan har tredubblats på bara några år. Nu finns det alltså ekonomiska incitament för att manipulera matcher i damernas högsta division, något som inte funnits innan.”

Läs mer om Svenska Spels utbildning mot matchfixning här.

  • All
  • Okategoriserade
  • All
  • Okategoriserade

© 2023 PULSEN GROUP & EFD

© 2023 PULSEN GROUP & EFD